Hoe je ruimte, rust en vrijheid realiseert met Basecamp©

In mBraining & mBIT werken we nauw samen met Heartmath. Op basis van de neurocardiologische kennis van en onderzoek naar de werking van het hart voor onze emotionele gezondheid gebruik ik binnen mijn training vaak de metafoor van Basecamp©.

Hoe jij middels die techniek de ruimte creëert om in het nu te blijven en de wijsheid van je meerdere intelligenties in te zetten.

Even een introductie;

We weten allemaal dat als we langdurig bloot zijn gesteld aan stress er cortisol wordt aangemaakt in onze intelligenties en dat deze stof een aantal dagen na de stresservaring nog meetbaar is in het lichaam. En op zich is cortisol okay, het maakt je scherper, je hartslag gaat omhoog en er wordt meer bloed door ons systeem gepompt. Het zorgt voor de wel bekende vecht of vlucht reactie.

Maar ja, als er een teveel aan cortisol wordt afgegeven door je breinen, kan dit een desastreus gevolg hebben op onze slaap, immuunsysteem(lees gezondheid), depressie, darmen, helderheid en balans. En bovendien heeft cortisol een remmende werking op andere stoffen in ons lichaam die nodig zijn voor herstel en balans.

En wat zie je in de huidige maatschappij? Er is een ware stress en burn-out epidemie.

Even een andere introductie;

Misschien heb je ook wel eens gehoord van HRV of Heart Rate Variability.

Het hart is sterker dan het hoofd
Dachten we lange tijd dat alle lichamelijke reacties gestuurd worden vanuit het brein, onze hoofd hersenen dus, tegenwoordig komt er steeds meer bewijs dat het hart de centrale factor is. Het hart reageert veel eerder op gebeurtenissen om ons heen, dan onze hersenen. Of, anders gesteld: emoties zijn veel krachtiger en sneller dan gedachten!

Hartbrein
Een Amerikaanse cardioloog, Andrew Armour, ontdekte begin jaren negentig dat het hart over een eigen neuraal netwerk beschikt: het hartbrein. Weliswaar is dit een klein brein, maar toch bleek dit hartbrein veel meer informatie naar het grote brein te sturen dan andersom.

Op grond van de informatie van het hartbrein worden in de hersenen allerlei biochemische en elektrische reacties in gang gezet: de bloeddruk, de ademhaling en de aanmaak van stresshormonen bijvoorbeeld. Kortom, in tegenstelling tot wat we vaak denken, namelijk dat onze hersenen alles controleren, ligt de werkelijke basis veel dieper: in ons hart.

Hartslagvariabiliteit
Maar hoe gaat de informatie van het hartbrein naar het hoofd brein? Uit onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen hart en hoofd hersenen verloopt via de variatie van het hartritme. Het hart klopt namelijk niet helemaal regelmatig: er zitten verschillen tussen de intervallen van de hartslagen. En dat is maar goed ook. Een volledig regelmatige hartslag wijst namelijk op het niet goed functioneren van het hart, wat kan duiden op of leiden tot ziekte. Een zekere mate van variabiliteit is dus gezond. En die variabiliteit hangt weer samen met de ademhaling.

Een gezond hart vertoont veel variatie in hartslag en ritme: het laat zien dat het hart zich soepel aanpast aan veranderende behoeften.

Kun je het hartritme beïnvloeden?
Het is goed om te weten hoe het werkt, maar het is natuurlijk beter om te weten wat je ermee kan! Ofwel: is het hartritme en de variabiliteit ook te beïnvloeden?

Ja zeker wel! En daar komt Basecamp om de hoek kijken.

Maar eerste even een metafoor. Ik hou zelf ontzettend van wandelen met mijn rugzak op in de bergen. Zo was ik een aantal jaar geleden samen met mijn lief in Nepal en deden we een 7 daagse tocht rondom Mount Everest. En daar spraken we een sherpa die vertelde ons zijn verhalen.

Als een groep destijds een tocht maakte naar de top van de Mount Everest kwam men via verschillende Basecamps uiteindelijk bij de top. En op elke Basecamp had men bepaalde routines. Er waren allerlei checks voordat men besloot door te gaan. Zo werd de kleding en materiaal gecontroleerd, de weersvoorspelling, lawine gevaren, en de gezondheid en fysieke gesteldheid van alle teamleden. Pas als alle lichten op groen stonden begon men aan het volgende deel van de reis. Als er dan onderweg de pleuris uitbrak ging met niet door, maar ging men terug naar Basecamp om eerst alle lichten weer op groen te krijgen alvorens men doortrok.

En wat doen wij mensen in ons dagelijks leven en werk. Als er stress is (als er lampen op oranje of rood gaan) blijven wij gewoon doorlopen terwijl we gestrestst, gefrustreerd, boos etc. zijn. Je hele lichaam is een staat van vechten/vluchten terwijl je gewoon door blijft gaan! Slim? Aan te raden? Nee, niet echt natuurlijk!

En echt het kan zo simpel zijn! Op het moment dat ij dus merkt dat er lampen op rood of oranje springen, heb je een ding te doen. Terug naar Basecamp om vervolgens de wijsheid van je balans te integreren in de context waar je lampen op rood of oranje sprongen.

Cryptisch? Probeer de volgende oefening maar eens en maak er een ritueel van.

Van balanced breathing naar coherente staat – http://www.evolveyourlife.nl/van-Balanced-Breathing-naar-coherente%20staat/

Ademhalen moet je toch!