Als jouw lichaam NEE zegt!

Je hebt het vast wel eens mee gemaakt. Dat je lichaam nee zegt en je mond ja! In de volksmond heet dat stress! En mogelijkheden voor stress zijn ogenschijnlijk momenteel overal. Het lijkt ookwel steeds dichterbij te komen. Als je daar bevattelijk voor bent.

Nu zijn stress en angst, goede lichaamssignalen. Ze hebben je iets te melden. Deze signalen komen van je lichaam. En als je momenteel JA zegt tegen al je oude overtuigingen en niet luister naar die signalen, dan gaat je lichaam uiteindelijk een keer NEE zeggen.

Als je geen nee durft te zeggen, zal je lichaam dat uiteindelijk voor je doen. Je raakt uitgeput met alle gevolgen van dien. En er is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor onze body-mind connectie

Ik ga in dit artikel nier verder in op de biologische en immunologische gevolgen van stress op het lichaam. Mocht je daarin geïnteresseerd, veel hiervan staat in het nieuwe te verschijnen boek – “Advanced mBraining”

Note: Het werk van Porges, Levine, Dana, Gabor Mate, Adameyko, Martinez-Lavin,Meissner, Gomes Silva, Toru Abo, Armour, Damasio, Eliott, Gershon en vele andere wetenschappers hebben deze mind-body connection wetenschappelijk aangetoond en de invloed daarvan op o.a. ons immuun systeem.

En je bezit de wijsheid om hier naar te luisteren en mee om te gaan. Als het lichaam NEE zegt!

Een van de zaken waar je mee te maken hebt als je echt naar je lichaam wil luisteren is natuurlijk lichaamsbewustzijn. Ben jij in staat om te luisteren en te voelen wat de signalen je vertellen. En lichaamsbewustzijn is gewoon te oefen en te ontwikkelen. Zo zijn er therapieën gebaseerd op lichaamsbewustzijn omdat uit wetenschap is gebleken dat mensen met een groot lichaamsbewustzijn, een gezonder leven hebben, meer veerkracht en weerbaarheid. Hoe doe je dat dan? Lichaamsbewustzijn ontwikkelen? Nou gewoon ? zegt de expert: “door te vertragen (beetje contradictie als er stress is), er een hand op te leggen en erbij te blijven (zonder oordeel) en je lichaam een signaal te geven wat de betekenis is van dit signaal, wat het wil.

Een andere manier is om bewust(er) te worden van je hartslag. Kun jij die voelen, horen, zien? Ga maar eens vertragen middels je ademhaling en kom maar eens in contact met je ritme van je ademhaling en hartslag. Allemaal manieren om meer lichaamsbewustzijn te creëren.

Een andere  mogelijke manier is bewustzijn vergroten omtrent je patronen die je stress in stand houden. De manier waarop je je lichaam negeert of met andere woorden cognitief dissoneert. Met andere woorden hoe je recht praat wat krom is. En dat kan op verschillende manieren – vermijding, vervorming, bevestigen bij zelf en/of anderen en door te her-evalueren. Met andere woorden bewust worden over de patronen die de stress in stand houden.

Vaak heeft dit dan te maken met oude patronen, overtuigingen, oude identiteiten die zich in jou hebben ontwikkeld terwijl je oproeide. En al deze overtuigingen en patronen hebben een plek gekregen in jouw body-mind en spelen vaak nu nog een rol in hoe je wel of niet luistert naar je lichaam.

Een mooie start om meer (lichaams-) bewustzijn te ontwikkelen is door te vertragen in je lijf middels je ademhaling. Als je wilt heb ik daarvoor een mooie oefening. Kijk maar eens hier!

Mocht je willen reageren, heb je een vraag of wil je me persoonlijk spreken. dat kan altijd. Of via info@mbraining.nl of bellen op +31 6 13034041